Здравейте колеги!
Във фирмата възникна следния казус:
След проверка от НАП беше установено несъответствие, а именно изписани в повече материали за производството на продукция / в случая варов разтвор/.
Въз основа на тяхна покана трябва да коригираме СД по ДДС за м.12.2018 , като трябва да увеличим стойността на приходите и съответно да начислим  и доплатим ДДС.
Също така трябва да коригираме и ГДД по чл.92
Изчетох ЗДДС и доста информация за корекция на ДДС за минал период,но
ако някой се е сблъсквал с подобен казус ще се радвам да даде съвет как трябва да се случат нещата.
Хубав Ден!
Ами за тези две нощи не издават фактура за нощувка,защото няма реално такава,няма вписано лице в дневника за нощувките,не внасят тур.данък.Издават фактура с основание запазено за клиент и 9 % ддс.
Фирмата ни предлага хотелски услуги.
Един от клиентите е с по-продължително пребиваване.За периода в който не е в хотела/примерно събота и неделя/ не иска да освобождава стаята и е съгласен на 1/2 от цената на нощувката.Собственикът също е ОК.
Какво ще ме посъветвате като каква услуга да му се фактурира това и с каква ставка ДДС?
Доставчик на материали,съгласно договор в края на годината пуска КИ с текст годишен бонус!
Моля,за съвет за осчетоводяването.
Благодаря!
През м.5.2012 дружеството ни е получило удостоверение за въвеждане в експлоатация на апартаменти построени за собствена сметка .
През м.октомври предстои продажба на един апартамент,заведен при нас в размер на 36439 лв.
Сделката ще бъде освободена доставка.
Приемаме,че ползваният ДК е в размер на 7287,80 лв-/36439*20%/
Корекцията на ползвания дк трябва да бъде в размер на 5465,85 лв.
/7287,80/20*15/
Притесняваме правилно ли смятам.
Благодаря!
Продажба на УПИ.Част от него е прилежащо на стара сграда,която вече е прехвърлена .
Може ли тази част от терена да се прехвърли в режим освободена доставка,след като сградата е била прехвърлена преди 2 години?


Фирмата организира пътуването на работници от друг град с лек автомобил.По схемата "на път" избираме  само със собствени автомобили.В този случай имаме ли право на ДК за горивото на л.автомобил,след като основната дейност на дружеството не е транспортни  услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги?
Здравейте,
моля за малко помощ .
Счетоводител съм на хотел,получаваме плащания чрез Epay интересуваме издаваме ли касов бон както при ПОС у-вото и как осчетоводяваме ,ако не.
Благодаря предварително!
Тогава защо в НАП ми казват да подам молба совободен текст за служебна корекция от тяхна страна.
Да , но според НАП корекцията трябва да я направя аз.Да съм си изберяла коя алинея от чл.126 ще използвам и да действам. :hmmm:
Здравейте колеги,
имам следното питане:
В м.06 имам заведена фактура за покупки , която нашия доставчик анулира по късно и я няма заведена в техните дневници.Подала съм си ДДС-то за м.06 с включена тази фактура в дневниците, а сега трябва да я сторнирам и да я осчетоводя в м.07.
Променя ми се обаче финансовия резултат в декларацията.
Каква е процедурата за коригиране ? Прочетох чл.126 от ЗДДС и мисля че трябва да подам молба до НАП , и те да предприемат мерки , но дали съм права?
Благодаря предварително!
Здравейте,
имам следното питане:
Почти всеки ден зареждаме служебните коли на фирмата с дизелово гориво , трябва ли да подаваме информация по електронен път и какво точно?
Благодаря предварително!